در حقیقت میتوان گفت این بلای طبیعی همیشه در کمین این استان نشسته است و واقعهای است که برای عدم بروز آن علاجی وجود ندارد بنابراین تنها راه مقابله با آن برای کاهش تلفات جانی و مالی افزایش تابآوری در بخشهای مختلف است اما این استان چقدر تابآوری لازم در حوزههای مختلف در برابر این حادثه طبیعی را دارد؟
رئیس آتشنشانی بجنورد با اشاره به اینکه خراسانشمالی و بجنورد ازجمله مناطقی هستند که بر روی گسل واقعشدهاند و سالانه شمار فراوانی زمینلرزه این شهر را به لرزه درمیآورد، گفت: زلزله یک حادثه طبیعی است و نمیتوان از بروز آن جلوگیری کرد و ممکن است خسارتهایی را نیز به همراه آورد اما میتوان اقداماتی را انجام داد که از بروز خسارتهای زیادی جلوگیری کرد و یا تمهیداتی را اندیشید که به هنگام بروز خسارت، روند خدماترسانی بسیار آسانتر شود.
مجید گریوانی افزود: یکی از تمهیدات مهمی که باید به آن توجه کرد تهیه نقشه خطر در بجنورد است که متأسفانه چنین نقشهای در این شهر وجود ندارد و درنتیجه نمیتوان برنامهریزیهای دقیقی را نیز انجام داد.
رئیس آتشنشانی بجنورد ادامه داد: بیشتر کوچه و خیابانهای موجود در بافت مرکزی شهر بجنورد به علت مرتفع سازیهای انجامشده و عرض کم کوچهها به هنگام بروز زلزله و خسارت، مسدود میشوند و امکان خدماترسانی را بسیار دشوار میکند.
گریوانی با بیان اینکه یکی از مشکلات موجود در این شهر آن است که عقبنشینی ساختمانها بهصورت منظم رعایت نشده است، توضیح داد: در یک کوچه ۶ متری همه ساختمانها عقبنشینی را انجام دادهاند اما دوخانه بسیار قدیمی باقیماندهاند که در ورودی و یا وسط کوچه قرارگرفته و عقبنشینی نکردهاند و ممکن است همین دو منزل به هنگام بروز زلزله موجب مسدود شدن مسیر شوند.
او خاطرنشان کرد: اما اگر به منازل حواشی شهر بجنورد برویم مشکلات دوچندان میشود، چون در این مناطق بههیچعنوان استانداردهای لازم نه در خانهسازی و نه در کوچه و معابر رعایت نشده است.
به گفته او، ۷۰ هزار شهروند بجنوردی در مناطق حواشی شهر زندگی میکنند و این مناطق محله اسکان غیررسمی دارد.
۵۰ درصد منازل روستایی خراسانشمالی تابآوری ندارد
معاون امور بازسازی مسکن روستایی بنیاد مسکن خراسانشمالی اظهار کرد: حدود ۵۰ درصد منازل مسکونی موجود در روستاهای این استان تابآوری لازم در برابر زلزله را ندارند.
علی روحانی گفت: بسیاری از این منازل خشتی و گلی هستند و سقف آنها با تیر چوبی ساختهشده و یا ساختمانهایی هستند که با آهن ساختهشده اما سقف آنها طلق ضرب در دارند و مقاوم نیستند.
معاون امور بازسازی مسکن روستایی بنیاد مسکن خراسانشمالی افزود: منازلی از مقاومت کافی برخوردار هستند که سازه آنها اسکلت فلزی و یا بتنی باشد.
روحانی با بیان اینکه حدود ۵۰ درصد منازل روستایی نیز با تسهیلات ارائهشده و یا بهصورت خودجوش تخریب و دوباره بازسازیشده و از تابآوری لازم برخوردار است، ادامه داد: بدترین وضعیت منازل مسکونی روستایی به لحاظ داشتن مقاومتهای لازم در برابر حوادث طبیعی را شهرستان راز و جرگلان دارد بهطوریکه تنها ۲۲ درصد منازل روستایی این شهرستان مقاومسازی شده و مابقی تابآوری لازم را ندارند.